Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe computer?

Is jouw pc recentelijk gesneuveld? Of is het de hoogste tijd om een nieuwe te kopen? Dan ervaar je al snel genoeg dat het aanbod aan computers tegenwoordig enorm is. Loop een willekeurige computerzaak binnen en je ziet direct een arsenaal aan computers waar je uit kunt kiezen. Veel mensen kijken bij de aanschaf van een nieuwe computer alleen naar de prijs. Je wilt immers niet onnodig veel betalen voor een nieuwe pc. Laat je echter niet leiden door de prijs alleen. Er is immers veel meer waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe computer. Wij vertellen je hier waar je op moet letten.

Soort computer

Voordat je een nieuwe computer uit gaat zoeken, moet je weten waar je deze voor wilt gebruiken. Zoek je een computer voor een vast bureau? Dan kun je beter kiezen voor een vaste pc. In dat geval gebruik jij je computer waarschijnlijk alleen maar op deze, vaste plek. Wil jij je computer ook buitenshuis kunnen gebruiken? Of wil je de ene keer op de bank werken en de andere keer achter een bureau? Dan doe je er goed aan voor een laptop te kiezen. Deze kun je immers op meerdere plekken gebruiken.

Harde schijf

Nagenoeg iedere computer beschikt over een harde schijf. Hier worden doorgaans alle programma’s en bestanden op opgeslagen. Wanneer jij een nieuwe computer uitzoekt, is dit dus zeker iets om op te letten. Wel is de grootte van de harde schijf tegenwoordig een stuk minder belangrijk dan vroeger. Tegenwoordig heb je soms zelfs vaak twee harde schijven in een computer zitten. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om een externe harde schijf te gebruiken. Het komt vandaag de dag echter ook steeds vaker voor dat een harde schijf juist alleen maar kleiner wordt. Er wordt immers steeds meer opgeslagen in de ‘cloud’. Een harde schijf is dus geen strikte noodzaak meer. Wanneer jij veel op moet slaan of zware programma’s gebruikt, is het echter wel verstandig voor een goede harde schijf te kiezen.

Welke ‘extra’s’ wil je toevoegen?

Vaste pc’s zijn doorgaans voorzien van de nodige extra in- en uitgangen. Zodoende kun je allerlei extra’s aansluiten op je computer. Tegenwoordig wordt het aantal in- en uitgangen echter steeds minder, al verschilt dit natuurlijk wel per computer en per merk. Vraag jezelf dan ook goed af wat je allemaal aan wilt sluiten op jouw nieuwe pc. Wil je bijvoorbeeld een USB-muis en -toetsenbord aan je computer ‘hangen’ een ook nog eens een externe harde schijf gebruiken? Dan moet je dus al minimaal drie USB-ingangen hebben. Bij vaste computers is dit doorgaans geen probleem, maar laptops hebben er soms maar één of twee.

Videokaart

Hoe groter de videokaart in je computer is, des te beter beeld krijg je. Wanneer jij je computer puur gebruikt voor tekstverwerking, is een grote videokaart natuurlijk niet belangrijk. Wil jij er echter mee gaan gamen? Of wil je aan de slag met het bewerken van foto’s en/of video’s? Dan is het wel verstandig om een computer aan te schaffen met een grote videokaart. Het is bij de meeste computers ook mogelijk om een extra videokaart in te laten bouwen. Zo hoef je dus niet direct een nieuwe pc aan te schaffen wanneer jij niet goed kunt gamen bijvoorbeeld.