Tips om beter te zoeken met Google

Vandaag de dag is er op het internet heel erg veel informatie te vinden. Er zijn immers talloze websites en op iedere website staat wel weer andere informatie. Op zich een zegen natuurlijk, dat het aanbod aan informatie zo groot is. Zo hoef je niet meer de deur uit om iets te weten te komen. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Je moet immers nog wel bij de juiste informatie terechtkomen. Gelukkig kun jij met een zoekmachine als Google redelijk navigeren door de wirwar aan informatie. Vind jij echter dat je alsnog teveel informatie krijgt voorgeschoteld? Dan is het een kwestie van beter zoeken. In Google heb je hier een aantal handige opties voor. Wij geven je er hier alvast een aantal.

Maak gebruik van aanhalingstekens

Aanhalingstekens gebruiken mensen doorgaans om aan te geven dat iets door iemand gezegd wordt. Wist je echter dat je met aanhalingstekens het zoeken in Google ook behoorlijk kunt vergemakkelijken? Waarschijnlijk niet. Wanneer jij geen aanhalingstekens gebruikt om te zoeken, gaat Google ook gewoon voor je op zoek. In dat geval loop je echter wel de kans dat je andere informatie krijgt dan waar jij eigenlijk naar op zoek bent. Door aanhalingstekens te gebruiken, dwing je Google om alleen te zoeken naar de exacte woordcombinatie tussen de aanhalingstekens. Zo sluit je overbodige informatie direct uit.

Sluit woorden uit

Nog een handige optie in Google is het uitsluiten van woorden. Wanneer jij bijvoorbeeld informatie zoekt over een Kever (auto) en je zoekt enkel op de term ‘kever’, ligt de focus waarschijnlijk op het insect. Harstikke irritant natuurlijk, want jij zoekt een auto en geen insect. Toch geeft Google ook de informatie over het insect weer, waardoor jij direct een stortvloed aan hits krijgt. Zo moet je nog alle sites langslopen om te kijken of het over auto’s gaat. Dat hoeft echter niet. Je kunt de insecten namelijk ook uitsluiten. Dit doe je door een minteken te plaatsen voor het woord insecten: -insect. Op deze manier blijft de informatie over het insect kever jou allemaal bespaard. Zo wordt het zoeken toch al een stuk makkelijker.

Negeer de tabbladen niet

Bij het zoeken via Google is het je vast en zeker weleens opgevallen dat er diverse tabbladen zijn. Deze staan onder de zoekregel. De tabbladen die Google gebruikt zijn: alle, afbeeldingen, video’s, nieuws, shopping en meer. Vrijwel iedereen weet dat ze er zijn, maar toch worden ze niet vaak gebruikt. Met behulp van deze afbeeldingen wordt het zoeken naar informatie via Google echter een stuk makkelijker. Zoek jij bijvoorbeeld het laatste nieuws over de NS? Voer dan deze zoekterm in en klik op het tabblad ‘nieuws’. Wanneer je gewoon op ‘alle’ zoekt, krijg jij alle informatie die Google over de NS kan vinden. Met behulp van de tabbladen filter jij dus al een groot deel van de informatie.

Andere handige hulpmiddelen

Hierboven las je al wat over het gebruik van aanhalingstekens bij zoekopdrachten. Een handige manier op specifieke informatie te vinden. Er zijn echter nog een aantal handige methodes om het zoeken in Google makkelijker te maken: – Het sterretje (*): dit symbool gebruik je wanneer je een woord vergeten bent of niet weet. Vul simpelweg de tekst in en plaats op de plek van het onbekende woord het sterretje (*). Grote kans dat Google alsnog het juiste resultaat naar boven krijgt. – Filetype: zoek je een bepaald bestand? Dan kan ‘filetype:’ voor je zoekopdracht zeker helpen. Je kunt deze term onder meer gebruiken voor het vinden van rapporten of andere publicaties. Je kunt