Computer sneller

internet

Vijf tips om jouw computer sneller te maken? Heb jij al jarenlang dezelfde computer? Grote kans dan dat deze langzamerhand steeds trager wordt. En dat is geen pretje. Vrijwel iedereen heeft een hekel aan langzame computers. Zo duurt het bijvoorbeeld een eeuwigheid voordat een programma wordt opgestart. Ook kan het maar zo een paar minuten duren voordat een internetpagina geladen is. Geen pretje natuurlijk, zeker niet wanneer jij even snel iets op wilt zoeken. Begint de trage werking van je computer je te irriteren? Dan besluit je mogelijk een nieuwe te kopen. Dat is echter niet direct nodig. Wij geven je hier namelijk vijf tips om jouw computer sneller te maken.

1. Verwijder overbodige programma’s en bestanden

Wanneer een computer al betrekkelijk oud is, staat er vaak veel op. Niet alleen heb je door de jaren heen verschillende programma’s gedownload, maar ook staan er mogelijk talloze bestanden op. Hierdoor zit de harde schijf van je computer behoorlijk vol. Een volle harde schijf zorgt er vaak voor dat jouw computer niet al te snel meer werkt. Om de boel weer wat sneller te maken, doe je er goed aan het nodige te verwijderen. Gooi programma’s die je niet meer gebruikt bijvoorbeeld eens van je computer af. Ook foto’s en gedownloade bestanden nemen vaak veel ruimte in. Loop alle mapjes in je computer dan ook eens rustig langs. Kom je iets tegen en weet je niet wat het is? Verwijder dit dan niet. Dit is mogelijk onderdeel van het besturingssysteem van je computer.

2. Laat een virusscanner los op je computer

Zit jij regelmatig op het internet met je computer? Dan is de kans aanwezig dat er virussen of andere rommel op je pc of laptop staat. Geen pretje natuurlijk. Een virus kan er namelijk voor zorgen dat jouw computer niet meer goed werkt. Maar wist je ook dat virussen jouw computer een stuk trager kunnen maken? Dat geldt ook voor spyware en andere ‘kwaadaardige’ software. Om deze problemen aan het licht te brengen en te verhelpen, doe je er goed aan je computer eens grondig te scannen. Laat dit over aan een virusscanner, want zelf ga je dit natuurlijk nooit allemaal vinden.

3. Gebruik ‘cleaners’

Heb jij onlangs een programma geïnstalleerd en ga je deze nu alweer verwijderen? Weet dan dat je nooit alles van het programma ook echt van je computer gooit. De meeste programma’s maken namelijk direct allerlei kleine bestanden aan wanneer zij geïnstalleerd worden. Deze bestanden blijven na verwijdering van het bijbehorende programma op jouw computer aanwezig. Deze programma’s kun je opsporen en verwijderen met zogeheten ‘cleaners’.

4. Plaats een extra harde schijf

Lukt het jou maar niet om je computer sneller te maken? Dan is het alsnog niet nodig een nieuwe aan te schaffen. Je kunt namelijk ook een extra harde schijf laten plaatsen. Op deze manier is er meer ruimte op jouw computer, waardoor deze waarschijnlijk een stuk sneller gaat werken. Er moet echter wel plek zijn in je computer voor een harde schijf. Dit kun je laten controleren bij een computerzaak. Je kunt echter ook voor een goedkopere optie kiezen en dat is een externe harde schijf. Deze sluit je middels een USB-kabel aan op je computer. Hier kun je ook allerlei programma’s en bestanden op zetten.

5. Schakel een professional in

Hebben de bovengenoemde tips stuk voor stuk geen effect? Laat je computer dan eens nakijken door een professional. Hij heeft vast en zeker nog een aantal trucs om jouw computer weer sneller telaten draaien. En mocht dit nou ook niet werken, dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan een nieuwe computer te kopen.